Vitamin C u obliku soli (Natrijum Askorbat)

Većina bolesti nastaje zbog manjka osnovnih nutritivnih gradivnih materija od kojih su izgrađene naše ćelije. U pitanju je nedostatak vitamina, minerala i aminokiselina. To ne podrazumeva samo hronične bolesti već akutne, virusne i bakterijske. Današnja ishrana ne pruža dovoljno ovih materija za održavanje optimalnog zdravlja.

Niski nivoi vitamina C u obliku soli (natrijum askorbat) mogu biti povezani sa većim rizikom za dobijanje raka i kardiovaskularnih bolesti. Ljudski organizam, za razliku od životinja, nema enzime koji mogu da proizvedu takav vitamin C i zato ga moramo sami uneti u naš organizam.

Ovakav prirodni vitamin C je neprocenjiv u održavanju života jer bez njega nema izgradnje ni jedne ćelije, nema popravljanja krvnih sudova, nema izlečenja. Takođe je jedan od najboljih antioksidanata i detoksikatora. Ako ga ne uzimamo dovoljno putem hrane, sirovim voćem i povrćem (najviše u limunu, narandžama, šipku, kiviju i bobičastom voću), onda ga moramo uzimati kao dodatak ishrani.

Veoma je važno napraviti razliku između vitamina C kakvog kupujemo u apotekama (Askorbinska kiselina) i vitamina C u obliku soli (Natrijum askorbat): iz prvog organizam ne može da apsorbuje dovoljno vitamina C i obara pH vrednost našeg organizma zbog čega se i ne sme unositi u velikim količinama, dok je drugi onaj pravi vitamin C i potpuno se apsorbuje u organizmu ne podužući krvni pritisak iako je so i ima idealnu pH vrednost (iznad 7, dok askorbinska kiselina ima 3) pa se može unositi u velikim količinama.

Redovnim dnevnim konzumiranjem 6-10 grama ovakvog vitamina C u periodu od godinu dana, dolazi do potpune obnove strukture celog organizma preko obnove kolagena. Dolazi do obnove arterija, pomaže se sprečavanju srčanih i moždanih udara. Otklanjaju se hronične i akutne infekcije. Oni sa težim zdravstvenim stanjem mogu uzimati i do 10 puta veće količine dnevno.

Takođe natrijum askorbat je našao primenu i u lečenju bolesti zavisnosti, jer telo daje prednost prirodnim neurotransmiterima (kao što je so limunske kiseline), štetne i veštačke izbacuje. Nakon što ljudi koji su koristili opijate očiste svoje telo od štetnih neurotransmitera, prestaje i potreba za uzimanjem opijata.

Velike količine vitamina C u obliku soli mogu dovesti do bezbolne dijareje koja može trajati i nekoliko dana. To predstavlja znak da je organizam apsorbovao dovoljno vitamina C i da ostatak izbacuje kroz probavni trakt. Ova pojava je apsolutno normalna i nije nikako loš znak jer ne dolazi do nadražaja zida creva, već vitamin C poboljšava sluzokožu probavnog trakta.

 

Kako napraviti Vitamin C u obliku soli (Natrijum Askorbat)

  1. Mešanjem isceđenog limunovog soka i sode bikarbone koju treba kupiti u apoteci, a ne u prodavnici. Jedan litar limunovog soka (bez dodatka vode) sadrži oko 47 grama askorbinske kiseline, na koje se dodaje 23 grama sode bikarbone. Dobro promešati drvenom ili plastičnom kašikom u većoj tegli ili nekoj drugoj staklenoj posudi jer dolazi do reakcije tj. do stvaranja pene. Zatim ostaviti da pena nestane i ostatak predstavlja najprirodniji mogući vitamin C u obliku soli. Limunov sok sada više neće biti kiselkast već slankast.
  1. Drugi način je da u većoj staklenoj posudi drvenom ili plastičnom kašikom izmešate askorbinsku kiselinu u prahu (vitamin C u prahu, koji kupujete u apoteci) i sodu bikarbonu u odnosu 2:1, zatim naliti 1 dl vode promešati i ostaviti pola sata da se reakcija završi. Ostatak predstavlja natrijum askorbat koji se čuva zatvoren u frižideru do 15 dana i uzima se po jedna kašičica u pola čaše vode dnevno.
  1. Za bržu pripremu možete u čaši u 1 dl vode razmutiti ravnu kašičicu vitamina C u prahu (askorbinske kiseline) i pola kašičice sode bikarbone, ostaviti da se reakcija završi i zatim napuniti čašu vodom i popiti.